Mange udviklingshæmmede har problemer med mad. Nogle kan ikke lide fornemmelsen af mad i munden, mens andre ikke har en stopklods som følge af deres handicap (ex. Prader-Willi). Og mange mennesker med downs syndrom er overvægtige. Overvægt for udviklingshæmmede skyldes ikke alene kosten, men til dels også manglende motion - og motionsmuligheder.


Landsforeningen LEV har en hjemmeside, som beskæftiger sig alene med kost og sundhed. Her er bl.a. også små spil målrettet udviklingshæmmede borgere. Klik ind på www.smutprojektet.dk (projektet er afsluttet, men der er stadig nyttige informationer at finde)


Intolerance:

Dit barn kan også lide af gluten intolerance - eller mælkeprotein intolerance. Det er ikke en diagnose som tages voldsomt alvorligt i lægekredse. Ikke desto mindre, kan en omlægning af kosten betyde en bedre livskvalitet. Det kan være, du skal udenom det almindelige lægesystem, for at få det konstateret.

Hos Nordic Clinic kan dette undersøges (neuropeptider i urinen).

Prøven kan også foretages i Norge hos Neurozym. De samarbejder med forskere på Rigshospitalet i Oslo. På deres hjemmeside er der også en god forklaring af analysen.

NB: Det skal nævnes, at Forældreforeningen ikke har tilstrækkelig indsigt til at vurdere virkningen eller det sundhedsmæssige forsvarlige i en kostomlægning, dermed har vi heller ikke belæg for at sige om det virker eller ej.


Gode bøger:

"Rask af Mad" af Marianne Jäger. Marianne Jäger mener, der kan være en sammenhæng mellem kosten og udviklingshæmning. Se hendes hjemmeside www.mjrigtigkost.dk

 

"Er det noget du har spist?" Anne Catherine Færgemann om at gå på opdagelse i evt. egen intolerance. Anne Catherine Færgemann står i øvrigt bag Nordic Clinic.

 

Andre links:

www.gfcfdiet.com om autismediæter

Specific Carbohydrate Diet for autister læs på hjemmesiden www.breakingtheviciouscycle.info

www.glutenogkaseinfridiaet.dk en side om kost uden kasein og gluten med bl.a. en plus- og en minusliste over fødevarer
Kost og sundhed


Frivilligcenter Rudersdal, Kulturcenter Mariehøj, Øverødvej 246B, 2840 Holte